10 sätt att hålla din matta dammfri

Verkligheten för mattor, till skillnad från trä, laminat eller golv kakel, är att den samlar in och fångar upp damm i sina fibrer. Detta kan innebära ett problem för personer som är känsliga för damm eller lider av allergier. Med damm som fastnar i din matta kan också börja få dem att framstå som smutsiga om du inte regelbundet rengör dem. Även de som inte har allergier kommer ibland börjar märka att de nyser oftare eller till och med blir sjuk oftare på grund av den damm som samlats i deras mattor. Åtgärder behöver vidtas för att rengöra och underhålla mattorna för att undvika dessa problem.

Investera i en bra Luftrenare
Luftreningssystem är unikt utformade för att fånga damm partiklar i ett utrymme som resulterar i renare luft. En luftrenare suger damm partiklar till dess filter, det hindrar dem från att hamna i mattorna. Det finns flera luftrenare som hävdar att de fångar över 99 procent av mikropartiklar.

Dammsug din matta regelbundet
Ett sätt att rensa damm från dina mattor är att regelbundet dammsuga dem. Vissa dammsugare fungerar bättre än andra, och det finns några som är speciellt designade för att rensa damm från mattan och luften. Det är en bra idé att investera i en dammsugare med HEPA-filter eller en med ett filtreringssystem som kan tömmas och bytas ut. Dammsugare som använder påsar fångar inte damm från mattor liksom de med mer avancerade filtreringssystem.

Damma av dina möbler åtminstone en gång i veckan

Var noga med att damma alla möbler i det rum där du har en heltäckningsmatta, minst en gång i veckan. Använd inte dammvippor, eftersom de bara skakar dammet i luften som senare kommer att överföras till mattor och möbler.

Håll fönster rena och dammfria

Det är viktigt att även damma av persienner med en våt trasa regelbundet. Detta är ett område som ofta ignoreras, men det är ett av de områden som samlar mest damm i ett rum. När dammet samlas, kan det falla ner i mattorna.

Lämna din matta till professionell rengöring, var tredje till sjätte månad

Inte bara kommer professionell mattvätt bevara din matta i många år framöver och hålla den snygg, men det är också ett sätt att ta bort överflödigt damm från din matta också.

>> Köp mattor här: