Persiska mattor - i samband med olyckor - Del 1

När man har investerat i en persisk matta, kan det vara en skrämmande och stressande situation om en skada inträffar på deras käraste ägodel. Det finns åtgärder för att förhindra att olyckor händer, även om olyckor ibland är oundvikliga. Detta gäller särskilt när mattan används i ett familje hem, där det är så lätt hänt. Det viktigaste att komma ihåg är att dets om är grundläggande för en framgångsrik behandling av skador, är hastigheten.

Vattenskador är kanske ett av de farligaste hoten mot din persiska matta. Vattenabsorption kan orsaka att din matta kan börja ruttna. När mattan så småningom torkar, kommer det skadade området att bli spröd. Vattenskador kan också orsaka att färgerna i en persisk matta börjar lossna, något som endast kan repareras av en expert konservator.

Vattenskador kan uppstå på flera olika sätt - rör som brister, översvämningar, läckande tak, eller ens en hink som ramlat omkull. Den första åtgärden man bör vidta, är att absorbera allt överflödigt vatten med hjälp av en absorberande handduk, svamp eller trasa. Om en trasa används, måste den vara tillverkad av bomull som inte har färgats för att förhindra att färg sätter sig på mattan. Nästa sak man bör göra är att dutta rent vatten med en svamp på det skadade området. Man bör under inga villkor använda schampoo på mattan eftersom detta kommer att bli ödesdigert för din matta! Det sista steget är att torka det våta området med varm luft. En hårtork med variabel temperaturinställning är förmodligen det bästa verktyget för detta ändamål. Använd den lägsta inställningen på hårtorken, för att få mattan att torka helt. Det kan vara frustrerande och tröttande men detta är viktigt för att säkerställa bevarandet av din matta. För att kontrollera om mattan är helt torr, känner du efter. Om den känns seg och hård då är det ännu inte helt torrt.

>> Köp mattor här: