Persiska mattor - i samband med olyckor - Del 2

Efter att torkningen är klar kan ullfibrerna vara ihop tovade. Gnugga fibrerna försiktigt med fingrarna tills fibrerna har separerats igen.

Fläckar är också oundvikligen en del av familjelivet, men snabba åtgärder kan också bidra till att förhindra att fula fläckar stannar där permanent.

Först måste du kontrollera om färgen på mattan är sådan att den lätt försvinner. Testa på ett litet hörn med en fuktig trasa. Om färgerna släpper lätt på duken, måste du ta din matta till en expert konservator. Om färgen är hållbar kan du försöka behandla den hemma.

Torka upp eller absorbera den värsta delen av fläcken så att fläcken är torr. Börja från ena hörnet (ej mitten) och arbeta dig framåt. Urin från husdjur är nog den värsta boven i dramat - lämna det inte att torka eftersom kemikalier kommer att förstöra din matta. När det gäller urin, blanda 2 msk vit vinäger med 0,5 liter ljummet vatten och arbeta in det i det drabbade området. Skölj med rent varmt vatten indränkt i en svamp och torka upp vattnet med vitt läskpapper eller med ofärgat bomull som håller tryck emot, med hjälp av en hög med böcker.

För te, kaffe, mjölk eller alkohol fläckar, använd ett icke-alkaliskt rengöringsmedel blandat med lite ljummet vatten. Skölj med rent ljummet vatten och torka med en hårtork, som beskrivits ovan för vattenfläckar.

För fläckar som orsakats av blod, ägg eller gelatin, använd aldrig varmt vatten eftersom detta kommer att göra att fläcken sätter sig. Blanda snarare en halv kopp salt med 1 liter kallt vatten och arbeta in med en svamp. Skölj med kallt vatten och torka med läskpapper.

>> Köp mattor här: