Ha rena mattor mellan mattrengöring - del 1

Den enskilt största delen av ett välskött hem är fräscha, rena mattor. Efter ett besök hos en professionell mattvätt är dina mattor som nya. Men hur är det mellan mattvättsbesöken? Följ dessa tips och du kommer att ha fräscha, rena mattor hela tiden!

Naturligtvis är förebyggandet av skador det bästa sättet att vårda en matta. Med rätt skötsel och underhåll av din matta kommer du att spara pengar på att slippa köpa dyra rengöringsprodukter. - De flesta fläckar avlägsnas bäst genom uppsugning. Att gnida vårdslöst på mattans fläck kan bara göra så att fläcken blir permanent. Gör du detta, kommer du att slita ut dina mattor snabbare eftersom detta kommer att försvaga fibrerna.

Fläckar som inte behandlas på rätt sätt eller om de behandlats för snabbt dyker ofta upp på nytt på ytan av dina mattor. Du kanske tror att du har rengjort fläcken, men snart kommer du att se samma fläck som åter söker sig upp till ytan på din matta. För att förhindra detta, täck fläcken med en tjock trasa och tyng ned med något tungt som får stå kvar över natten. Detta gör att trasan suger upp fläcken, och trasan ska naturligtvis vara ren.

  • Låt alltid utplånade fläckar lufttorka naturligt. Använd aldrig ett hett objekt, t.ex. ett strykjärn eller hårtork, till att torka en fläck. Detta kommer bara att sätta in fläcken permanent i din matta.
  • Se till att professionellt djuprengöra mattan ofta. Ångtvättar som är avsedda för uthyrning men som inte används på rätt sätt, kan orsaka mögel. Även uthyrningsmaskiner är inte alls lika effektiva som kommersiell kvalitets utrustning som används av de flesta professionella mattrengörare. En grundlig rengöring kommer att behövas åtminstone var sjätte månad.
  • För mögel, kan du använda ett blekmedel som är fritt från klor, eller citronsaft och saltlösning för färgade tyger. Borsta området lätt med en lösning av väteperoxid (en del av 3 procent väteperoxid till fem delar vatten), förutsatt att du är säker på att lösningen inte skadar tyget i mattan.

>> Köp mattor här: