Varför välja en orientalisk matta?

Ett handgjort orientalisk matta är lika mycket en möbel som ett fint skrivbord eller en älskad bokhylla. En enkel matta kan ge ett murrigt rum ett magiskt skimmer, vilket skapar en viss stämning och atmosfär. Varje matta skiljer sig från den andra, den har en egen inneboende karaktär, sin egen speciella känsla och unika design.

Att köpa en matta har dock alltid varit något av en riskabel affär. Upplevelsen är alltför ofta insvept med gissningar och tur. Frågor som: "Är denna matta av bra kvalitet", "Är det syntetiskt?" eller "Betalar jag för mycket?" tenderar att dyka upp precis då du lämnar över pengar. Skrupelfria handlare med sitt försäljnings snack, kan med hjälp av förvirrande tekniska termer och oortodoxa metoder omvandla vad som borde vara ett trevlig köp av en matta, till en rasande mardröm.

Du kan inte lära dig allt som finns att veta om mattor på några minuter, men vi kan säkert hjälpa dig att bli åtminstone lite "matta-klok". Skaffa dig lite fakta, agera på ett visst sätt i förhandlingarna, och du kommer automatiskt att kringgå många av de fallgropar som finns.

Knyta ihop Det finns så många tusentals olika sorters mattor, att det är bra att dela upp dem i ett par mer hanterbara divisioner. Två mycket olika slags mattor görs. Den ena är gjord med turkisk knut, och den andra är bildad med vad som kallas den persiska knuten. Hundratusentals knop är bundna sida vid sida för att bilda en tuftade lugg. Generellt sett, ju närmare knutarna de är, desto högre kvalitet.

Stil Mattmönster delas in i två allmänna kategorier av stil också. Tribal mattor är helt annorlunda från dem som gjorts i städerna. Eftersom den är gjord i staden betyder inte att mattan är av lägre eller högre kvalitet än den som tillverkas i en avlägsen by eller någon annanstans. De två typerna är helt enkelt olika, varken bättre eller sämre än den andra.

Innan du bär dig iväg för att köpa en matta, måste du förbereda dig. En bra metod är att skaffa en bok om mattor. Bläddra genom sidorna och se vad som omedelbart tilltalar dig. Om du inte har mycket bråttom, prova att lämna boken öppen i ett par dagar på en viss sida för att se om bilden av en viss sorts matta passar ditt tilltänka rum. I varje fall bör du titta på bilderna med stor omsorg.

>> Köp mattor här: