Viktiga städtips för dina mattor

Före den djupa reningsprocessen, bör du ta bort så mycket möbler som möjligt från rummet och därefter bör du dammsuga dem grundligt. Ju mer löst smuts du tar bort före rengöringen av din matta, desto bättre blir resultatet. Kontrollera flera reningssystem som finns att hyra innan du gör ditt val. Vissa uthyrningsfirmor har städutrustning som liknar den utrustningen som proffsen använder, men den utrustningen som ofta är tillgänglig för uthyrning i detaljhandeln eller livsmedelsbutiker kanske inte har tillräckligt med kraft att extrahera all rengöringsmedel från mattan. Utrustningen bör ha tillräckligt med sugmöjlighet att tillåta mattan att torka inom 12 timmar efter rengöring. Om du är osäker på möjligheterna till utrustning för att göra ett toppkvalitets jobb, rådgör med din matt-tillverkare eller återförsäljaren. Hör vad de har för rekommendationer.

Undvik att blöta ner mattan alltför mycket. För mycket fukt kan skada mattan eller dess stöd, och långvarig fukt kan stödja utvecklingen av mögel och bakterier. De flesta problem som följer av gör-det-själv städning härrör från att använda för mycket vatten eller rengöringsmedel.

Din matt-tillverkare eller återförsäljare kan rekommendera vilka produkter som lämpar sig bäst för dina specifika mattor, men dubbelkolla att produkten har ett pH värde som är lägre än 10, och att den inte lämnar några kladdiga rester. Om din matta innehåller ull eller andra naturfibrer, välj en rengöringslösning som utformats särskilt för dem. Spola med rent vatten efter rengöring för att avlägsna rester av rengöringsmedel.

Om din matta är "fläcktålig," måste den rengöras med produkter formulerade för detta ändamål. Annars kan motståndet mot fläcken försämras och mattans garanti kan ogiltigförklaras. Notera också att garantin kan ogiltigförklaras om det inte rengjorts professionellt, oavsett fläckskyddet på mattan. Använd inte rengöringsmedel som innehåller blekmedel eller klor, eftersom de kan missfärga mattan. Undvik att använda silikonbaserade anti-jord behandlingar - deras långsiktiga fördelar är minimala och kan förorsaka stora skador på dina mattor.

Hjälp din matta att torka så snabbt och fullständigt som möjligt. Du kan använda fläktar för att torka mattorna, och en luftavfuktare för att dra fukten ur luften. Ju snabbare mattan torkar, desto bättre. 12 timmar är en rimlig tid att vänta på att torkningen är fullständig. 24 timmar är för lång tid.

>> Köp mattor här: