Att välja persisk matta

Persiska mattor är mycket efterfrågade över hela världen och att köpa en sådan matta är en god investering. Därför kan det vara bra att få några tips och råd inför att välja en persisk matta. Eftersom mattorna är så populära så finns det också folk som försöker sälja oäkta mattor och påstår att de är äkta persiska mattor. Därför är det bra att veta vad man bör tänka på inför att köpa en persisk matta.

Äkta persiska mattor kommer alltid från Iran. Om du hittar ”persiska mattor” tillverkade i Indien, Pakistan, Turkiet eller Kina så bör du dra öronen åt dig, för dessa mattor kan vara en imitation av äkta persiska mattor.

Äkta persiska mattor är alltid handgjorda. En stor del av den persiska befolkningen förtjänar sitt levebröd genom att producera de persiska mattorna. De knyter varje matta för hand, men tillverkningsprocessen inkluderar också många fler faser, bland annat färgning, tvättning och spinning av ullen. I en äkta persisk matta är allt detta gjort för hand. I nyare mattor och imitationer används ofta maskiner för att exempelvis spinna ullen.

>> Köp en persisk matta här:

Äkta persiska mattor är tillverkade av ull och eventuellt också silke. Man använder sig inte av djurhår eller bomull. Ullen är färgad med naturliga färgämnen från grönsaker eller växter. När det gäller oäkta mattor så använder man sig ofta av bomull som är billigare och enklare att hantera, samt syntetiska färger.

Ju fler knutar, desto bättre kvalitet. Man räknar knutar per kvadratmeter eller knutar per kvadrattum (KPSI). Färre än 150 knutar per kvadrattum betyder en genomsnittlig eller rentav dålig kvalitet. Mellan 150 och 250 knutar per kvadrattum innebär en god kvalitet, medan fler än 250 knutar per kvadrattum innebär en hög kvalitet eller en överlägsen kvalitet.

När du köper persiska mattor bör du tänka på att det finns tre typer av mattor: nomadmattor, bymattor och stadsmattor/ateljémattor. De sistnämnda håller vanligen den högsta kvaliteten.

Vid köp av en persisk matta så bör du be om att få ett verifikationscertifikat. Ett sådant certifikat ger dig en garanti om att du har köpt en äkta persisk matta. Om du vill köpa mattan för investering så är certifikatet extra viktigt och likaså om du någon gång i framtiden vill sälja mattan eftersom en matta med ett verifikationscertifikat är mer värd och genererar ett högre pris än en matta utan certifikat.

Precis som vid alla andra typer av investeringar så är det alltid bra att ha lite kunskap innan man handlar. Låna gärna böcker på biblioteket, läs på om persiska mattor på nätet och prata med matthandlare och andra kunniga innan du gör ditt val.

Persisk matta

Jämför också priser på likvärdiga mattor på några olika mattbutiker. Oftast är det billigast att handla över nätet, där du ibland kan göra riktiga fynd. Tänk bara på att kolla upp om mattbutiken har några extra avgifter för frakt, expedition eller tull. När du jämför priser ska du jämföra totalpriset. Om det gäller en dyrare matta bör du överväga att handla hos en välrenommerad butik som kan utfärda garantibevis och även kan hjälpa till med skötsel och lagning ifall det krävs längre fram.