Bilmattor

I bilen är det smart att investera i ett par bilmattor. Många bilar har klädsel även på golven och i bagageutrymmet, men genom att ha särskilda bilmattor ovanpå originalklädseln så får man en enklare städning och man sliter inte lika mycket på bilens originalmattor. Det finns många olika slags bilmattor att välja bland. Det vanligaste är bilmattor i gummi samt i tyg. En gummimatta samlar effektivt upp grus, skräp och snöslask. De är smidiga att bara lyfta ut och skölja av när det behövs. Bilmattor i textil är snyggare och samlar upp väta bättre, men kanske inte grus och skräp lika bra. Tygmattorna kan man ibland tvätta i tvättmaskin. Annars brukar det fungera att dammsuga dem eller spola av dem med vatten. Textilmattor har ofta en baksida av latex eller liknande, som förhindrar att den uppsamlade vätan tränger ner i bilens originalmatta. Denna gummerade baksida gör också att mattan inte glider lika lätt. På biltillbehörsaffärer finns det bilmattor som man enkelt kan klippa till utifrån sitt eget behov. Går man till sin märkesverkstad kan man också köpa färdiga bilmattor som passar exakt till sin egen bilmodell.

Bagagematta

Många väljer att köpa en bilmatta även till bagageutrymmet på bilen. Framförallt om man har en kombibil där man lastar ibland smutsiga hundar, barnvagnar eller liknande. På så vis går det enkelt att städa bilen även under de mer slaskiga och smutsiga årstiderna. Även där finns det möjlighet både att köpa bagagemattor som är speciellt anpassade för den egna bilmodellen alternativt köpa bagagemattor som man själv klipper till i lämplig storlek.

Bilmattor till barnrummet

Det finns en annan typ av bilmatta också, en matta som kanske är det som barnfamiljen först kommer att tänka på när man nämner ordet "bilmatta". Det är den typ av matta som man har inomhus i ett barnrum eller lekrum och som har ett mönster av en stad på sig, med vägar, träd, hus och liknande. Dessa mattor är uppskattade av barnen eftersom de kan använda dem i leken när de till exempel kör med små bilar längs vägarna som finns på mattan. En annan fördel med dessa mattor är att de gör rummet mer varmt och ombonat. Barn leker ofta på golvet och då är det bättre att sitta på en matta än att sitta direkt på ett kallt och dragigt golv.