Dörrmattor

En dörrmatta är en matta som man har invid ytterdörren. Man kan ha dörrmatta antingen på utsidan eller insidan, eller både och. En dörrmatta är ofta i ett grovt material som gör att man kan torka av fötterna på den innan man går in i hallen och ofta är dörrmattan både smutsavvisande och har hög uppsugningsförmåga. Idag finns dörrmattor i alla slags färger, former, mönster och material. En del har ett textbudskap på sig, vanligtvis "Välkommen", medan andra är mer designade och tänkta att passa hem i hem med en viss inredningsstil. Dörrmattor finns i alla olika prisklasser.

En dörrmatta är det första man ser i sitt hem när man kommer hem från en lång arbetsdag, liksom det sista man ser när man lämnar hemmet. På samma sätt är dörrmattan något av det första som välkomnar gästerna in till hemmet, så det kan vara värt att lägga ner lite energi på att hitta den rätta dörrmattan till hemmet. Har man barn eller husdjur är det bra att köpa en väl tilltagen dörrmatta som tar hand om smutsen och vätan från blöta skor och tassar. På så sätt håller man resten av hallen ren och fräsch.

Många material att välja bland

Idag finns massor av dörrmattor att välja bland som är tillverkade av olika typer av material. Exempelvis finns dörrmattor tillverkade i kokos, gummi, tyg, plast, jute, sisal eller nylon. En del mattor har en gummibaksida för att dels inte släppa ifrån sig väta till golvet och dels för att ligga stilla på golvet. När du köper dörrmatta bör du fundera på vilket användningsområde mattan ska ha. En dörrmatta som ska ligga utanför ytterdörren bör vara tillverkad i ett material som tål regn, snö, blåst och så vidare. Den bör också vara relativt tung så den inte lätt blåser iväg. En dörrmatta som ska ligga innanför ytterdörren behöver inte klara alla olika slags väder. Däremot kan det vara extra viktigt med en hög uppsugningsförmåga.

Skötsel av dörrmattor

Skötseln av dörrmattor beror till stor del på vilket material den är tillverkad av. Oftast är det smartast att skaka av mattorna först eftersom de ofta samlar på sig grus och sand. Därefter kan man dammsuga dem och torka bort eventuella fläckar. De flesta dörrmattor kan tvättas i vanlig tvättmaskin, åtminstone i trettio grader. Men var noga med att kolla vid köpet ifall mattan har någon skötselanvisning och följ den.