Entrémattor

Entrémattor är bra att ha både i privata hem och i företagslokaler. Det finns olika former av entrémattor, men deras primära funktion kan sägas vara att avleda smuts och väta. Dessutom är en entrématta välkomnande och en snygg matta vid ingången ger ett gott intryck.

Entrémattor har många fördelar. De skonar golven, underlättar städningen och håller undan smuts, grus och lera. Dessutom ger de ett trevligt intryck. Många väljer att investera i flera entrémattor med olika funktion för att det ska bli så effektivt resultat som möjligt. Vilken typ av entrématta man ska ha beror till stor del på vart mattan ska vara någonstans. Till en liten lägenhet kanske det räcker med en liten dörrmatta vid insidan av ytterdörren. Till en större villa kanske man vill ha först en dörrmatta utanför ytterdörren och sedan en större matta på insidan. Företag med stora lokaler behöver ofta ett helt mattsystem med en grov skrapmatta utanför dörren, därefter en entrématta innanför dörren och efter det en eller flera torkmattor som man med fördel även kan ha i korridorer och rum där såväl anställda som besökande dagligen går inomhus med skor.

Olika typer av entrémattor

En skrapmatta passar bra att ha utanför ytterdörren. De är ofta tillverkade i gummi och är speciellt konstruerade för att samla all smuts och väta precis vid ingången. Skrapmattorna har hög slitstyrka och om man väljer en bra skrapmatta så slipper man få in så mycket smuts, vilket gör att man sparar in såväl tid som energi på städningen inne i huset. Innanför dörren kan man exempelvis ha en torkmatta. De har en mycket hög uppsugningsförmåga, vilket gör att de suger upp vatten och finare smuts från skor som är blöta efter att ha gått i regn, lera eller snö. Dörrmatta är ett annat alternativ att ha som entrématta. De finns i alla möjliga slags material och man kan med fördel ha dubbla dörrmattor, både utanför och innanför ytterdörren.

Att köpa entrématta

När du ska köpa entrématta bör du först och främst utgå från mattans syfte och funktion. Vad vill du ha för typ av matta och i vilken slags lokal ska den ligga? Ta reda på hur du sköter mattan. En del kan tvättas i vanlig tvättmaskin, medan andra kräver kemtvätt. Tänk på att köpa en tillräckligt stor entrématta på en gång.