Gabbeh

Gabbeh är en robust, handknuten matta som ingår i gruppen nomadmattor. Gabbeh mattor är oftast knutna av nomader och halvnomadiska Ghashgaier från Farsprovinsen i sydvästra Iran. Ordet Gabbeh kommer från det persiska språket farsi och betyder rå, naturlig och obeskuren. Mattan är grov och robust. Gabbeh mattor tillverkas av handspunnen ull och det gäller för både lugg och varp. Garnen är växtfärgade. Gabbeh mattorna är förmodligen de mest kända handknutna nomadmattorna som kommer från Iran. Jämfört med andra persiska mattor så är Gabbeh mattor mycket tjockare. De kan vara ända upp till 2,5 centimeter tjocka. Mattorna är kända för sina primitiva mönster och dess rustika utseende. Ullen har i regel god kvalitet och mattorna är tidlösa och mycket lättplacerade tack vare sina enkla mönster och härliga färger.

Beställ Gabbeh här:

Mönster och färger

Gabbehmattor har ofta enkla, primitiva och naiva mönster. Mönstren har ett fåtal inslag av dekorativa, mestadels rektangulära objekt som innehåller djur. För att tillmötesgå västerländska önskemål har knytarna under de senaste årtiondena börjat använda stora ljusa fält med sparsam mönstring i Gabbeh mattorna. Nomaderna hämtar oftast sin inspiration från miljön runt omkring dem, vilket gör att Gabbehmattorna känns tidlösa och alltid moderna, men samtidigt exotiska och spännande. När det gäller de Indiska Gabbehmattorna så hämtar de indiska mattknytarna mycket inspiration från de persiska knytarna, men tillfogar en indisk touch på färger och mönster.

Indiska Gabbehmattor och Persiska Gabbehmattor

Även om Gabbehmattorna ursprungligen kommer från Iran så har inte indiska knytare varit sena att ta efter. Det är dock stora skillnader mellan Indiska Gabbeh mattor och Persiska Gabbeh mattor. Till att börja med märker man ofta stor skillnad på ullens kvalitet. Den persiska varianten av Gabbeh mattor har mycket mjukare ull. Dessutom är oftast kvaliteten på mattorna högre när det gäller de Persiska Gabbehmattorna och de är även mer slitstarka.

Olika varianter av Gabbehmattor

Man skiljer mellan Persiska Gabbehmattor och Indiska Gabbeh mattor, men det finns också några andra varianter av Gabbeh-mattor:

  • Basic Gabbeh har en ganska grov väv med bara några knutar per tum och en tjock plyschliknande ullugg. När det gäller mönstren så har dessa mattor ofta stora öppna fält, enkla geometriska former, djärva, klara färger och teckningar av djur och människor.
  • Amalehbaft Gabbeh har en medium väv när man talar om råhet och knutar per tum. De är nästan ännu enklare i mönster och design än Basic Gabbeh och även den mest lättplacerade Gabbeh mattan eftersom en Amalehbaft Gabbeh är ett bra sätt att tillfoga mer färg till ett rum utan att bli alltför iögonfallande.
  • Gabbeh Kashkooli har en fin väv och en ganska kort, mjuk lugg. Det är en tätare knuten matta som har kortare lugg än de vanliga Gabbeh mattorna. Precis som Basic Gabbeh och Alalehbaft Gabbeh har Kashkooli mycket enkla, färgglada och geometriska mönster. Tätheten på väven och kvaliteten på ullen skapar en underbar lyster.
  • Luribaft Gabbeh har en fin väv och en kort, mjuk lugg samt en underbar glans, precis som Gabbeh Kashkooli. Luribaft har dock vanligen mer sofistikerade och detaljerade mönster.
  • Beställ Gabbeh här: