Julgransmattor

Ända sedan vi började ha julgran i våra hem har julgransmattor varit en tradition. Julgransmattornas syfte var dels att fånga upp eventuella barr från julgranen och dels att ge mer julstämning i huset. Julgransmattorna var förr tillverkade av naturliga material som juteväv, men idag finns de i alla möjliga material. Det är vanligt att julgransmattorna är prydda med symboler som hör till julen, som jultomtar, julgranar, julklappar, ljus och julbockar. Numera är det många familjer som väljer att ha en plastgran istället för en vanlig julgran, inte minst med tanke på allergikerna, men även de som har plastgran väljer oftast att ha en julgransmatta under granen. Många familjer lägger sina julklappar under granen, ovanpå julgransmattan, i väntan på att julklappsutdelningen ska starta på julaftonen.

Seden med julgran

Seden att ha julgran dök allra först upp i Tyskland under 1400-talet. Här i Sverige dekorerade vi länge med levande kvistar inomhus och när julgranen dök upp här i Sverige så var den först bara en i mängden av dekorationer gjorda av levande kvistar. Allt eftersom kom dock den tyska nymodigheten att dominera hemmen även här i Sverige. Den första rapporterade svenska julgranen är från 1741. Men på den tiden var det mest bara gods och herrgårdar som hade julgranar. Ute på landsbygden dekorerade man fortfarande med kvistar. Först omkring 1900 började julgranen komma in i stugorna även på landsbygden. De äldre julgranarna var oftast ganska små och placerades vanligen i en kruka eller på ett bord. De dekorationer man använde var levande ljus samt frukt och konfekt.

Seden att dekorera sitt hem med levande träd och kvistar är mycket gammal i Sverige och syftet var att skydda hemmet mot onda makter och väsen. Än idag tar många in påskris vid påsken och man dekorerar med björkar till midsommar och löv vid sommarbröllop. Långt bak i tiden förekom det att man reste så kallade julstänger utanför bondgårdarna eller placerade en gran på vardera sidan om ytterdörren för att ge ett starkt skydd mot ondskan.

Att tänka på vid köp av julgransmatta

En julgransmatta har man framme under en väldigt kort period. Därför behöver man inte tänka på något speciellt när man köper den utan kan välja och vraka bland alla de julgransmattor som finns på marknaden. Färg, form, utseende och mönster är helt och hållet en smaksak utifrån sin egen inredningssmak.