Röllakanmattor

En Röllakanmatta är en speciell typ av matta. Det är en traditionell mattyp som har en lång historia här i Sverige. En Röllakanmatta är en vävd matta tillverkad av 100 procent bomull och ofta handvävd. De är mycket tåliga eftersom ull stöter bort smuts. Röllakansmattor är också vändbara. Förr i tiden sparade man den ena sidan av mattan till finfrämmandet och hade den andra sidan av mattan uppe till vardags.

Röllakansmattor är ofta vävda med ett traditionellt mönster i allmogestil. Numera finns det dock Röllakansmattor som är tillverkade i ett mer modernt mönster för att passa in även i dagens designade hem. Vissa äldre Röllakansmattor har design skapade av kända svenska konstnärer. Dessa mattor är ofta signerade och betingar ett högt pris, även begagnade.

Dagens Röllakansmattor är oftast i ull och bomullsvarp eller linvarp. De tillverkas i Sverige, Finland, Indien och Portugal. Det finns mängder av färger och mönster att välja bland. Röllakan är en speciell vävteknik som oftast används i mattvävar och den speciella tekniken gör att man, om man vill, kan få olika mönster på mattans framsida respektive baksida.

Att sköta en Röllakansmatta

Röllakansmattor är väldigt oömma och tåliga. Ull är ett smutsavvisande material och eftersom en Röllakansmatta är tillverkad helt och hållet i ull så är det sällan en Röllakansmatta blir smutsig. Skulle det bli fläckar är det lätt att torka bort fläckarna. Att tvätta en Röllakansmatta är dock inte så enkelt, dels beroende på det tunga materialet och dels beroende på att Röllakansmattor ofta är stora och breda, vilket gör att det blir svårt att handskas med dem.

Att tänka på vid köpet av en Röllakansmatta

När det gäller Röllakansmattor så kan ullkvaliteten variera kraftigt. Ullkvaliteten är avgörande för att mattans mönster ska framträda på ett vackert sätt, liksom för att mattan ska vara tålig och hållbar. Det är också bra att redan vid köpet ta reda på hur man ska sköta om mattan för att den ska hålla så länge som möjligt. Det kan skilja sig åt något när det gäller skötseln, beroende på vilken slags ull som använts vid tillverkningen. En Röllakanmatta är ofta en dyrare investering och därför är det viktigt att sköta om den rätt så håller den i många, många år.