Ryamattor

Rya är en vävteknik som används vid tillverkning av mattor, dynor, täcken och väggbonader. Ryans popularitet har gått i omgångar. Förr var det vanligt att man knöt sin egen ryamatta, det var ett slags hantverk och tekniken har lärts ut från generation till generation, men idag är det inte många som knyter ryamattor. Däremot kan man förstås köpa ryamattor ute i handeln.

Ryamattans föregångare var ryatäcket. Det hade man i sängen för värmens skull. Ryatäcken påminner om ryamattorna, men de hade inte samma genomarbetade mönster. Dessutom hade man luggsidan neråt i sängen.

Vävtekniken Rya påminner om flossa, eller snarare är det en variant av flossa. Man kan använda rya till många olika saker, men framförallt har man använt rya för mattor och väggbonader. Främst används ryaull till ryamattor och det var också anledningen till att Ryafåret räddades från utrotning i början av 1900-talet. Ryatekniken är en blandning av klassisk vävning och handarbete.

Olika typer av Rya

Man talar om Helrya ifall luggen täcker hela vävnadens yta. Om lugg binds in för att bilda ett dekorativt mönster på en eller flera delar av vävnaden, medan resten utgörs av traditionell väv (vanligen tuskaft), så kallas vävnaden istället Halvrya.

Moderna ryamattor

Idag finns ryamattor i alla slags färg- och mönsterkombinationer. Särskilt populärt är det med ryamattor som är helt enfärgade eller med mönster ton i ton. Rektangulära ryamattor är vanligast, men det finns också runda ryamattor och säkert fler former än så också. Äkta ryamattor måste tvättas i en särskild mattvättmaskin som behandlar ullen skonsamt. Dock är de äkta ryamattorna väldigt tåliga eftersom de tillverkas av ull som är smutsavvisande, vilket gör att det är enkelt att torka bort eventuella fläckar. Äkta ryamattor som är tillverkade av ull och lin kan ludda under flera år. De håller dock sina färger och lyster långt mycket längre än ryamattor tillverkade av syntet.

Ryamattor

Idag finns det också ryamattor som är tillverkade av syntet istället för ull. De är billigare och mer lättskötta än ryamattorna som är tillverkade i ull. De luddar inget och de är enkla att ta bort fläckar ifrån. Men å andra sidan så är äkta ryamattor av ull mer tåliga och mer hållbara.

Exempel på olika ryamattor. Dem finns numera i oändligt många färger och former.
Blå ryamatta Lila ryamatta Röd ryamatta Rund ryamatta