Stora mattor

En stor matta kan verkligen förändra ditt hem. Den kan vara som ett konstverk i ditt hem, men den har också många andra egenskaper. Den kan täcka ett fult golv, göra ett kallt golv varmare, vara skön för barnen att leka på och även fungera ljuddämpande. En stor äkta matta, exempelvis en persisk matta eller en orientalisk matta kan också vara en god investering som blir värd mer pengar för varje år. Stora mattor finns i alla möjliga färger, former, designer och material.

>> Här köper du stora mattor:

Det är extra viktigt att ta hand om och sköta om en stor matta, eftersom de ofta är dyra i inköp i och med sin storlek. En matta av god kvalitet, exempelvis en handknuten matta, kan ha en väldigt lång livslängd, så det är viktigt att ta hand om den på rätt sätt. Därför ger vi här lite tips på hur du kan ta hand om din handknutna matta:

Skötsel av handknutna mattor

* Handknutna mattor är gjorda för att använda. De är slitstarka och en matta som utsätts för normalt slitage blir till och med finare genom åren. Du kan alltså använda den med gott samvete, men tänk på att mattan måste hållas ren.

* Dammsugning bör ske en gång i veckan i luggens riktning. Du kan känna efter i vilken riktning luggen ligger genom att stryka med handen längs med mattan. Ifall luggen känns mjuk så känner du med luggens riktning. Är den däremot sträv och reser sig när du stryker med handen så känner du mot luggens riktning. Lyft dammsugarmunstycket efter varje drag istället för att föra dammsugarmunstycket fram och tillbaka.

* En ny matta har överskottsull, mattludd, som försvinner lite i taget under de första dammsugningarna. Det är inget konstigt. På persiska mattor försvinner luddet efter en till två dammsugningar, men i exempelvis indiska mattor kan luddet finnas kvar längre.

* Undvik att piska handknutna mattor då det finns en risk att man slår sönder knutarna.

* Du kan fräscha upp en matta genom att lägga den i snö med luggen nedåt. Först bör du dock låta mattan ligga ute en stund så den blir kall och inte smälter snön.

* En handknuten matta bör roteras 180 grader med jämna mellanrum. Det är bra av två anledningar. Dels blir mattan mer jämt sliten, så att inte en del av mattan nöts snabbare. Dels så utsätts också hela mattan för solljus, istället för att bara en del av mattan ska utsättas för solen och bli blekt.

* Efter att ha haft en handknuten matta i några år så bör man lämna in den till mattvätt, helst en tvätt som är specialiserad på just orientaliska mattor. En mattvätt tar bort partiklar från grus och sandkorn, fläckar behandlas och hela mattan tvättas, skrapas, torkas och sträcks. Efter en mattvätt får luggen tillbaka sin spänst och färgerna återfår sin klarhet.

* En handknuten matta kan oftast lagas ifall olyckan är framme och en skada uppstår. Det kan bli kostsamt, men i vissa fall är de värt pengarna. Kolla upp med en mattexpert vad som kan göras på din matta.

* Om en fläck uppstår ska du ta itu med fläcken omedelbart. Även där kan du får goda råd från mattbutiker och andra experter på handknutna mattor.