Torkmattor

En torkmatta är en slags entrématta. Kanske är det framförallt företag av olika slag som har nytta av en torkmatta, men torkmattor kan man egentligen lika väl ha i vanliga privata hem. Tanken är att torkmattan ska vara en del av mattsystemet i en lokal. Närmast entrén eller ytterdörren har man en skrapmatta, där besökarna kan skrapa av sig den värsta smutsen och vätan från skorna. I affärer och hos större företag rekommenderas att skrapmattan är minst 3-4 torksteg lång så man kan skrapa av sig skorna medan man går. Skrapmattan kan vara tillverkad i gummi med hög slitstyrka och speciellt konstruerad för att samla all smuts i ingången samtidigt som det ser prydligt och snyggt ut i entrén. Därefter har man en torkmatta som håller torrt och rent i lokalen. Den kan man ha i entrén, efter skrapmattan eller längs korridorer. Man kan förstås också ha en torkmatta direkt i entrén, istället för en skrapmatta, ifall man inte har det så smutsigt inomhus och man tycker att en skrapmatta är onödig.

Hög uppsugningsförmåga

Torkmattor kännetecknas av den höga uppsugningsförmågan. Det är inte ovanligt med mattor som kan suga upp sex liter vatten per kvadratmeter! De har ofta lång lugg, där luggen drar åt sig vätan och smutsen, som sedan samlas i mattans botten och luggen reser därefter på sig på nytt. Baksidan av en torkmatta är oftast tillverkad av gummi eller annat liknande material för att mattan inte ska släppa ifrån sig något vatten och för att mattan ska ligga stilla på plats, så det inte finns risk för att man ska halka på grund av att mattan glider undan.

Torkmattor finns ofta på metervara eftersom det varierar starkt hur lång och bred torkmatta man vill ha. Det finns också torkmattor i färdiga storlekar att köpa. Det finns torkmattor i många olika färger och mönster, men enfärgade torkmattor är det vanligaste.

Skötseln av en torkmatta är enkel. Man kan till exempel dammsuga eller spola av den. För företag som anlitar professionella städfirmor så är det bra att veta att torkmattorna brukar klara av de flesta städkemikalier. Vid köp av torkmatta är det smart att kolla upp hur man ska sköta om dem på bästa sätt. Eftersom torkmattor är så stora och tunga är det bra om man kan rengöra dem på plats.