Trappstegsmattor

Trappstegsmattor eller trappmattor är speciella mattor som är anpassade för att ligga på trappsteg. De är självhäftande på undersidan, vilket gör att de enkelt ligger på plats och de är också enkla att montera. Trappstegsmattor gör att trappan inte är lika hal, vilket minskar halkrisken i trappan. Framförallt om trappen är målad, lackad eller har en hal plastmatta på sig så kan halkrisken vara stor i trappor. Man kan skada sig ordentligt vid fall i trappa, så en antihalkmatta i trappen kan vara en god investering.

Trappstegsmattor är bra att ha i alla hem där det finns trappor med trappsteg som kan vara hala, men kanske framförallt för äldre personer och barn. Även de som har hundar som ofta halkar i trapporna när de får bråttom mellan våningsplanen kan ha stor nytta av trappstegsmattor. En annan fördel med trappmattor är att trappan blir snyggare och mer ombonad med trappstegsmattor på.

Köpa trappstegsmattor

Trappstegsmattor finns i många olika färger, mönster och material. Enfärgade trappstegsmattor är nog det vanligaste, alternativt mönstrade trappstegsmattor, men där mönstret är väldigt diskret. Självklart finns även andra alternativ att välja bland. Allt för att trappmattorna ska passa in till den övriga inredningen i hemmet. Trappstegsmattor är ofta halvmåneformade, men numera kan man också köpa trappmattor på metervara för att själv klippa till den storlek man behöver. Då kan man sätta trappmattorna på hela trappsteget om man så önskar.

För den som minns de ganska fula och trista trappmattorna från sin barndom, de som mest såg ut som enfärgade heltäckningsmattor i dova färger kan det vara riktigt kul att få veta att det idag finns alla möjliga typer av trappstegsmattor att välja bland. Trappstegsmattorna passar till alla trappor, oavsett om trapporna är öppna, stängda, raka eller svängda. Oftast köper man trappmattorna styckevis, vilket gör att man kan köpa exakt så många som man själv behöver till sin trappa. Det finns också färdiga förpackningar med tio eller femton mattor som man kan köpa ifall antalet passar.

Skötsel av trappstegsmattor

Det kan skilja sig något åt när det gäller skötseln av trappstegsmattor, beroende på vilket material mattan är tillverkad av. Men de allra flesta trappstegsmattor sköter man enkelt genom att dammsuga dem och torka bort eventuella fläckar med en fuktig trasa om det skulle behövas.