Trasmattor

Trasmattan är en riktig klassiker. Förr hade de flesta hem minst en trasmatta, ofta hemvävda. Idag vävs de flesta trasmattor inte längre för hand, men det roliga med trasmattor är att alla trasmattor är unika, även om de är massproducerade.

Trasmattor vävs i vävstolar med varp av bomulls- eller lintråd. För att väva mattan använder man matt-trasor, det vill säga tygrester. Förr var det linnelump som användes till trasmattor, men idag kan man använda olika typer av material vid vävningen. Det finns många olika tekniker vid vävning av trasmattor, till exempel tuskaft, kypert och rosengång. Man använder ofta bindetrådsvävar för att få vändbara trasmattor där baksidan är omvänd jämfört med framsidan. Man kan variera varpen med olikfärgade trådar, vilket ger spännande effekter i mattorna.

Trasmattor finns i alla slags färger och mönster. Variationsmöjligheterna i mönsterrapporterna är i stort sett obegränsade och egentligen är det bara fantasin som sätter stopp. Förr var det också tillgången till mattrasor som avgjorde hur mattan skulle komma att se ut. Idag kan man köpa trasmattor i alla slags storlekar och färger.

Trasmattans historik

Trasmattornas föregångare var trasväven. Trasväven bestod av rivna eller klippta tygtrasor och tillverkades på samma sätt som trasmattorna. Dock användes de inte som mattor på golven utan snarare i sängen som underlakan eller täcken. Efter 1860-talet behövdes linnelumpen inte längre vid papperstillverkning, utan man började då använda pappersmassa av trä istället. Då började uppfinningsrika kvinnor att klippa linnelumpen till långa remsor som skarvades och vävdes till trasmattor. Golven var ofta dragiga på den tiden och därför var det klokt att täcka dem med mattor.

Att tänka på vid köp av trasmattor

Trasmattan är nog den mest populära mattan i svenska hem. Detta eftersom den är lättskött och finns i så många färger och mönster, vilket gör att det är lätt att hitta trasmattor som passar in i inredningen. Trasmattan ger också ett mjukare och mer ombonat intryck än till exempel en plastmatta. Dessutom är trasmattan ofta en nostalgisk inredningsdetalj. Trasmattor kan hålla nästan hur länge som helst och därför är det inte ovanligt att man har en trasmatta som har funnits hos farmor, mormor eller mamma. Trasmattan passar in i alla inredningsstilar och funkar i alla slags rum.