Persiska mattor

Persiska mattor är mattor som har sitt ursprung i Persien. Många västerlänningar tror att orientaliska mattor är synonymt med persiska mattor, men det stämmer inte. Den persiska mattknytarkulturen har förvisso inspirerat de orientaliska mattknytarna, men det är ändå två skilda slags mattor.

Det forna landet Persien ligger i det land som idag heter Iran. Det är världens överlägset främsta mattknytarkultur. Såväl knytnings- som färgningskonsten går i arv inom familjer och de persiska mattorna kan variera kraftigt i såväl storlek som utseende. För Iran är det olja som står för de största exportinkomsterna, men mattknytning är det som sysselsätter flest iranier. Det är miljontals iranier som arbetar med knytning av persiska mattor. Mattknytarbranschen är större än man kan tro, det är inte bara själva knytningen som sysselsätter människor, utan mattknytarbranschen inkluderar allt från fåruppfödning, klippning och spinning till färgning, knytning och tvättning samt lagning och försäljning av mattorna. De persiska mattorna har stor betydelse för landet. Det finns mängder av mattaffärer runt om i städerna, det finns mattvätterier, marknadsstånd och väverier nästan överallt. På landsbygden står det vävstolar utanför huset och kvinnorna knyter ofta mattor medan de tar hand om hus och hem.

>> Köp persiska mattor här:

Världens äldsta kända matta är den 2 500 år gamla Pazyrykmattan som mäter 180*200 centimeter. Den hittades i en grav i södra Sibirien och finns idag på Eremitaget i S:t Petersburg. Man tror att mattan kommer från Persien. I Stockholms slott finns även Jaktmattan, en mycket berömd matta som man vet är tillverkad i Persien under 1500-talet.

Olika typer av persiska mattor

Det finns massor av olika typer av persiska mattor och alla har ett unikt utseende. Alla persiska mattor får sina namn efter den stad eller by de är knutna i. En Mashadmatta är således knuten i Mashad medan en Moudmatta är knuten i Moud. Mashad och Moud är persiska städer, så både Mashadmattor och Moudmattor är i grund och botten persiska mattor. Det finns över 20 olika provinser som producerar persiska mattor. Mattorna har olika stilar och kvaliteten kan också skifta. Men man anser ändå att de persiska mattorna är de vackraste och mest slitstarka handknutna mattorna i världen.

Persiska mattor

Alla persiska mattor är unika eftersom varenda liten knut är handknuten av en människa. Framförallt är det två olika sorters knutar som används till persiska mattor. I den persisktalande delen av Persien så knyts mattorna med Sennehknuten och i den turkisktalande delen av landet använder man sig istället av Ghiordesknuten. Det finns också en speciell knut som kallas just för persisk knut som gör mattorna väldigt fasta och slitstarka. Ullen som används till persiska mattor är glansig och fet och detta gör också att mattorna blir extra slitstarka. En matta där man använder torr ull slits snabbare. På de persiska mattorna är liggen så tät och jämnt knuten som det bara går.

De persiska mattorna är kända över hela världen för den goda kvaliteten och för det fina handarbetet. Priset för en persisk matta är förvisso relativt högt, men mattorna är rena investeringar. Mattorna är värdefulla och håller längre än en livstid bara man sköter om dem på ett bra sätt. Det går att hitta äkta persiska mattor till bra priser bara man letar noga. Framförallt hittar man det bästa priset på nätet och där hittar man också det största utbudet av persiska mattor.