Kelimmattor

Kelimmattor är tidlösa och välgjorda mattor som är populära i skandinaviska hem såväl på golven som hängande på väggen och draperade över möbler. Tekniken Kelim bygger på gamla traditioner och olika variationer av kelim är spridda över hela världen. I orienten betraktar man dessa vävnader som hemslöjd av hög konstnärlig kvalitet. Namnet ”Kelim” eller ”Kilim” är ett turkiskt ord som kommer från det persiska ”gelim” som betyder ”att sprida omkring”.

Köp en Kelimmatta online:

Mattor hos Mattconcept
  • Persiska mattor hos MattConcept
  • Massor av mattor till bra priser.
    90 dagars öppet köp.
    Gratis retur.
  • Beställ online:
Mattor hos Trendrum
  • Persiska mattor hos Trendrum
  • I Trendrums sortiment finns mängder med prisvärda, högkvalitativa samt riktigt billiga mattor för alla rum och hem.
  • Beställ online:

Teknik och mönster

Kelim är ursprungligen den teknik som mattorna är vävda med, men man har börjat använda termen kelim för alla typer av flatvävda mattor från Orienten. Tekniken Kelim möjliggör endast geometriska mönster samt tvärränder. På så sätt är mönstren väldigt lika nordiska röllakansmattor. De skillnader som finns mellan kelimmattor och röllakansmattor är bland annat att en slits lämnas mellan de olika mönsterfärgerna och när det är dags att byta färg så vänder man helt enkelt vävriktning utan att sammanfoga garnet med den intilliggande färgen.

I Orienten kunde man förr finna vävstolar hos nästintill varenda familj. Dock var det väldigt smala vävstolar vilket förstås begränsade bredden på mattorna. För att få bredare mattor så vävde man istället asymmetriska längder som man sammanfogade med en söm. På så sätt bildades en större matta med ett symmetriskt motiv.

Ull är det huvudsakliga materialet i Kelim mattor. Många Kelimmattor är helt tillverkade i ull och ullen har många fördelar. Den är smidig, tålig, klarar av att spinnas och vävas, tar snabbt åt sig färgämnen och dessutom finns det rikligt med ull i regionerna där Kelim mattor tillverkas. Vissa fårraser är mer eftertraktade än andra, exempelvis Merinoull på grund av sin speciella lyster och fibrens längd. Till Kelimmattor används vanligtvis ull av mycket hög kvalitet, vilket gör mattorna tåliga och långlivade. Man kan också använda sig av silke, bomull och djurhår (get, kamel eller häst), framförallt då i samband med ull.

Ibland vävs det också in guld- eller silvertrådar, pärlor eller andra dekorationer utifrån vävarens tycke och smak. Detta gäller framförallt förstås för mer exklusiva mattor. Vävstolar som används är allt ifrån enkla konstruktioner i trä till mer komplicerade vävstolar. Även storleksmässigt så skiljer sig vävstolarna åt kraftigt. Bofasta bybor som tillverkar kelimmattor använder sig främst av en fast vertikal vävstol, medan nomader använder sig av horisontella vävstolar som är enklare att flytta med sig från boplats till boplats.

Att köpa Kelimmattor

När du vill köpa en Kelimmatta så gäller precis som för vilket mattköp som helst att du bör titta runt i utbudet av mattor, läsa på och prata med experterna på mattbutikerna. Köp inte första bästa matta utan välj en matta som du tycker om och som passar in i ditt hem. Tänk på att priset påverkas av bland annat skick, ålder och kvalitet. Moderna kelimmattor är ofta färgade med syntetfärger, jämfört med den antika kelimens lugna, harmoniska nyanser. När det gäller moderna Kelimmattor så är varpen ofta också av bomull istället för ull. När du väl har köpt din Kelim matta så bör du också sköta om den på bästa sätt för att den ska få ett längre och vackrare liv.

Recension:

Kelimmattor
Betygsatt av: Mattor.nu
Betyg: 4.4/5

Dela med dina vänner