Moud

Moud är en variant av persiska mattor. Persien (det gamla fornnordiska namnet på Iran) stoltserar med världens främsta mattknytarkultur. Från generation till generation går knytnings- och färgningskonsten i arv. Man knyter mattor av alla typer och storlekar och mattorna som knyts i landet får vanligtvis sitt namn efter det område där de är tillverkade. Några exempel är Hamadam, Mashad, Kerman, Shiraz och Bidjar. En del mattor namnges också efter den folkgrupp som har tillverkat mattan, exempelvis Ghashghai.

Moud är en stad i Persien, Iran, som ligger söder om Mashad och Birdjan. Där tillverkas vackra Moud mattor, en typ av persiska mattor. Andra mattor från detta område är Kashmar och Birjand. Moudmattor har ofta Heratimönster med eller utan central medaljong. Heratimönstret har fått sitt namn efter staden Herat i nordvästra Afghanistan. Det är ett vanligt förekommande mönster på iranska handknutna mattor. Mönstret består av en blomma som finns inuti en romb omgiven av fyra akantusblad. Bladen brukar kallas för fiskar, eftersom de har en viss likhet med fiskar. Heratimönster används ofta på mattor som har övermönstrade och upprepade motiv.

Köp en Moudmatta online:

Mattor hos Mattconcept
  • Persiska mattor hos MattConcept
  • Massor av mattor till bra priser.
    90 dagars öppet köp.
    Gratis retur.
  • Beställ online:
Mattor hos Trendrum
  • Persiska mattor hos Trendrum
  • I Trendrums sortiment finns mängder med prisvärda, högkvalitativa samt riktigt billiga mattor för alla rum och hem.
  • Beställ online:

Moudmattor är alltså helt enkelt handknutna mattor från staden Moud i nordöstra Iran. De räknas till kategorin persiska mattor och till dess undergrupp Khorasanmattor. Khorasanmattor är tillverkade i Khorasan, en provins som ligger i nordöstra Iran. I provinsen Khorasan är Mashad är den mest betydelsefulla orten och de mattor som knyts där är berömda. De har typiska persiska mönster med medaljonger, men även andra typer av mönster förekommer frekvent, som Mir-e-buteh mönster och förstås Heratimönster. Mattorna är slitstarka, mjuka och veka, vilket beror på den höga kvaliteten på ullen som används vid knytningen. Från Khorasan provinsen kommer även Dorukhsh-, Birjand-, Nain- och Kashmarmattor, samt förstås Moudmattorna.

Man brukar dela in Moud mattor i två kategorier:
- Moud Mahi, som ofta är beige mattor med en ljusröd eller blå nyans samt en stjärnformad medaljong.
- Moud Garden, påminner om Bakthiarimattor och har ofta stiliserade trädgårdsmotiv.

I Moud mattor använder knytarna dubbla inslag och utförandet håller en god kvalitet. Man brukar ibland använda sig av silke för att framhäva luggens glans och detta gäller för såväl Moud Mahi som Moud Garden.

Köpa Moud mattor på nätet

Att handla mattor på internet har många fördelar. Mattorna brukar vara billigare och man får tillgång till ett enormt utbud av mattor. Att handla över nätet är smidigt och enkelt, man behöver inte åka runt hela stan för att besöka mattbutiker, utan man kan sitta ner i soffan med laptopen i knät efter att barnen har somnat för att efter ett par dagar få mattan levererad hem till dörren. Ofta är det dessutom fri frakt, generösa rabatter och till och med gratis prövningsrätt för dig som handlar mattor.

Tänk på att du kan göra generösa fynd på nätet. Du kan exempelvis hitta begagnade mattor som är i nästintill nyskick. Du kan också hitta visningsexemplar och demoex till förmånliga priser. Även nya moudmattor kan du hitta till rena vrakpriser. Att köpa mattor över nätet kan vara en investering, men det är förstås också ett bra sätt att förnya ditt hem.

Recension:

Moud
Betygsatt av: Mattor.nu
Betyg: 4.1/5

Dela med dina vänner