Kinamattor

Kina är ett land med en lång mattradition. De första mattorna kom tidigt till Kina, troligen som handelsvaror. Det var redan för 2000 år sedan som de kejserliga hoven började använda sig av mattor. Men konsten att knyta mattor introducerades i Kina först någon gång under 1400- till 1600-talen. Främst var det nomaderna i Sinkiang och Ninghsia som började med mattknytning. De första mattorna var enkla och smala. Kinesiska tecken var vanliga som mönster. Därefter tillverkades kinamattor framförallt i provinserna Kansu, Ningxia, Suiyan samt i inre Mongoliet vid staden Baotou.

Köp en Kinamatta online:

Mattor hos Mattconcept
  • Persiska mattor hos MattConcept
  • Massor av mattor till bra priser.
    90 dagars öppet köp.
    Gratis retur.
  • Beställ online:
Mattor hos Trendrum
  • Persiska mattor hos Trendrum
  • I Trendrums sortiment finns mängder med prisvärda, högkvalitativa samt riktigt billiga mattor för alla rum och hem.
  • Beställ online:

Under Mingdynastin expanderade den kinesiska kulturen och de mattor som tillverkades under denna period uttryckte en unik design med geometriska former av medaljongmönster. De mattor som vävdes under Mingdynastin var främst till för rika familjer och för det kejserliga hovet. Lite senare började man också med mattillverkning i Shansi-, Hopei- och Shantungprovinserna. Under 1700-talet och 1800-talet blomstrade mattknytarkonsten i Kina. I slutet av 1700-talet inspirerades man av blommiga mönster och drakmotiv. Under 1900-talet användes allt mer naturliga färger och mattorna var ofta ljusa. Det spred sig över världen att kinamattor var av hög kvalitet. Idag är Kina den största exportören av mattor till västländerna.

Mönster och design

Mattknytarna som tillverkade de äldre kinesiska mattorna inspirerades gärna från porslinsmålarnas mönster och från sidenväverier. Man använde sig också ibland av gamla religiösa symboler, framförallt av taoistiskt och buddhistiskt ursprung och drakmönstren var väldigt framträdande. På de yngre, nytillverkade mattorna förekommer en mängd olika mönster. Blommor är vanligt förekommande och även en del traditionella persiska motiv. Vid tillverkningen av Kina mattor använde man sig ofta av former som cirklar, ovaler, kvadrater och hexagoner för att mattan skulle kunna anpassas till olika rum och dessutom trolla med rummens vinklar.

Material

I äldre kinamattor ses ofta tunna varptrådar av bomull tillsammans med grovt luggarn. Detta ger stora knutar och mattor som är ganska tjocka, men ändå mjuka och böjliga. Man använde sig både av inhemsk och importerad ull och även silke användes frekvent. De nyare mattorna knyts ofta med maskinspunnet ullgarn som är färgat med syntetiska färger, sol- och tvättälta kromfärger. Nya mattor är ofta tjocka och kompakta då man använder sig av dubbel varp.

Olika typer av kinamattor

De äldre kinesiska mattorna är indelade i tre kategorier utifrån den region där de är tillverkade. De olika huvudtyperna av kinamattor är Peking, Ningxia och Baotou. De skiljer sig i såväl färg som mönster från andra orientaliska mattor. Mattor som är tillverkade i staden Baotou som ligger i inre Mongoliet är ofta små till formatet och mattorna har vanligen landskapsmotiv eller djurmotiv alternativt symbolmotiv där färgen blått i olika nyanser dominerar. Dessa mattor passar bra i sovrum.

Mattor som är tillverkade i Peking är ofta stora till formatet och har vanligen marinblå, kungsblå, gul eller elfenbensvit bottenfärg. Pekingmattor hade ofta central medaljong och drakmönster var vanligt förekommande. Mattor som är tillverkade i Ningxia har en gul bottenfärg med mönster i blått, benvitt och terrakotta. Framförallt tillverkades tempelmattor, meditationsmattor och pelarmattor i Ningxia. Dagens mattor tillverkas bland annat i Ningxia, Tientsin, Paotow och Peking.

Dela med dina vänner