Antika mattor

Mattor indelas vanligen i tre kategorier efter ålder: nya mattor (moderna mattor), äldre mattor och antika mattor. Nya mattor är de mattor som är tillverkade under de senaste fem åren. Tillverkningen sker som för tusentals år sedan, men man använder moderna, färdiga färger istället för växtfärgning. Till äldre mattor hör de mattor som är tillverkade för mellan tio och 50 år sedan. ”

Köp Antika mattor online:

Mattor hos Trendrum
  • Mattor hos Trendrum
  • I Trendrums sortiment finns mängder med prisvärda, högkvalitativa samt riktigt billiga mattor för alla rum och hem.
  • Beställ online:
Mattor hos SE Mattor
  • Mattor hos SE Mattor
  • Gör ditt hem vackrare med mattor från kända varumärken. Snabb leverans. 30 dagars öppet köp.
  • Beställ online:

Tillverkningen sker precis som när det gäller nya mattor och värdet på mattan bestäms av dess skick. En matta är inte mer värd för att den tillverkades för 40 år sedan, än om den tillverkades förra året. Antika mattor är de mattor som är tillverkade för mer än 50 år sedan. Skillnaden mellan antika mattor och nyare mattor är att tillverkningen sker på ett annorlunda sätt. De antika mattorna har tillverkats av växtfärgat garn. Mattans värde bestäms till viss del av mattans ålder, men mestadels av mattans skick.

Mattan ska inte vara skadad eller sliten om den ska vara värd lite större summor. Om det finns en matta som är 80 år gammal och i nästintill nyskick och en annan matta som är 200 år gammal men starkt nedsliten så är ändå den nyare mattan värd mer. Båda mattorna är visserligen antika, men skicket påverkar starkt mattans värde.

Att köpa antika mattor

Att köpa antika mattor kan vara en investering. Mattorna blir äldre med tiden och om du lyckas bibehålla ett gott skick på mattan så kan mattans värde öka kraftigt. När du ska köpa antika mattor så bör du börja med att undersöka utbudet av mattor i de mattbutiker som finns i din närhet eller online. För att hitta rätt matta att investera i så är det bra att ha tillgång till ett stort utbud.

antika mattor

När du väljer butik så bör du också tänka på att butiken ska vara seriös och trygg att handla från. Den du köper mattan av bör vara kunnig, erfaren och professionell. Även om mattan är en investering så kommer du att leva med den i många år och därför måste du välja en matta som du tycker om.

Att välja design, färg, storlek och stil

Design, färg, storlek, stil – tänk på att mattan ska passa din smak, din inredning och dina övriga färgval i hemmet. Innan du handlar så bör du tänka igenom hur mycket pengar du är beredd att ge för en matta. Lägg inte mer pengar än du har råd med. Priset på antika mattor är beroende av skick, ålder, kvalitet och storlek. Vad är du ute efter? Kan du få en matta som du vill ha för den budget du är beredd att ge?

Annars kanske du ska vänta och spara pengar under tiden, så att du kan köpa precis den matta du vill ha och drömmer om. Om du handlar din antika matta online eller på auktion, tänk då på att det kan tillkomma extra avgifter för exempelvis frakt. När det gäller antika mattor så är det förstås också viktigt att kolla upp om mattan verkligen är äkta. Man kan bland annat studera mattans färg, ullen och knytningen för att ta reda på detta.


Dela med dina vänner