Indiska mattor

Indiska mattor tillhör gruppen Orientaliska mattor som syftar på mattor som tillverkas någonstans i Asien. Till Orientaliska mattor räknas bland annat mattor som är knutna i Turkiet, Indien, Tibet, Nepal, Kina, Pakistan, Afghanistan, med flera länder.

Historik

Det var den store Mughal kejsaren, Akbar den store, som i början av 1500-talet införde den persiska mattknytningen till Indien. Han tog in persiska mattknytare tillsammans med skickliga mönsterkonstruktörer för att tillverka mattor till sitt eget palats. Under de kommande århundradena knöts det därefter många mycket vackra mattor med persiska mönster i Indien. De tillverkades av finaste fårull och silke.

Under 1600-talet började man så smått att skapa indiska motsvarigheter till de persiska mönstren. Under 1800-talet och fram till 1940-talet sjönk dock kvaliteten på mattorna kraftigt och det blev känt att man kunde köpa billiga handknutna mattor från Indien. Städerna Srinagar, Amritsar och Agra lyckades dock upprätthålla en hög kvalitet på sina mattor trots den negativa trenden i resten av landet.

Köp en Indisk matta online:

Mattor hos Mattconcept
  • Persiska mattor hos MattConcept
  • Massor av mattor till bra priser.
    90 dagars öppet köp.
    Gratis retur.
  • Beställ online:
Mattor hos Trendrum
  • Persiska mattor hos Trendrum
  • I Trendrums sortiment finns mängder med prisvärda, högkvalitativa samt riktigt billiga mattor för alla rum och hem.
  • Beställ online:

Efter Indiens självständighet 1947 fick den kommersiella tillverkningen av mattor en nytändning. Många av mattknytarna flyttade till Pakistan, men eftersom Indien också satsade på utbildning av nya mattknytare så var man snabbt igång med produktionen av mattor ändå. Idag är landet en av världens största exportörer av handknutna mattor. Det finns idag en stor bredd i utbudet av indiska mattor, man kan både hitta billiga handknutna mattor och exklusiva mattor av finaste silke. Fortfarande arbetar man mycket med klassiska persiska och kinesiska mönster.

Mönster och design

Indiska mattor är ofta influerade av persiska mattor, men mönster och färger har ofta sin egen lokala särprägel. I Indiska mattor används framförallt silke och ull. Mönstren varierar med regionen och det kan vara exempelvis geometriska mönster, blommor eller traditionella dikat mönster. Indiska mattor har ofta symmetriska mönster som upprepas på ett ordnat sätt. De figurativa mönstren kombineras med geometriska mönster, blommotiv och Arabesque. Man ritar upp mönstren på papper först innan man börjar väva.

Man använder sig också av färgkartor för att ange hur många knutar som ska vävas i sina respektive färger. Dessa mattor är också kända för sina exotiska färger. Färgen tillsammans med material och mönster gör att mattan får en glans som är levande. Man använder sig framförallt av naturliga färgämnen, växtfärger, och man använder nästan alla typer av färger med olika nyanser. De knutar som används till indiska mattor är asymmetriska eller persiska knutar.

Traditionella indiska mattor kallas för dhurries. Man använder sig ofta av en förbeteckning för att bestämma ursprunget på de indiska mattorna, exempelvis Indisk Mir, Pakistan-Bochara och Indisk Gabbeh. Man bör tänka på att en Indisk Gabbeh kan skilja sig mycket från en Persisk Gabbeh. Det finns också många andra kända Indiska mattor, som exempelvis Amritsar, Bhadohi, Jaipur, Kashmir, Mirsapur och Srinagar.

Att tänka på vid köp av Indiska mattor

Eftersom kvaliteten när det gäller Indiska mattor kan vara relativt skiftande så bör du kolla upp mattan noga innan du köper den. Vill du ha en matta av riktigt hög kvalitet så bör du vara uppmärksam på priset. Låter priset för bra för att vara sant så lär inte kvaliteten vara så hög. Orientaliska mattor får ofta sina namn efter den plats på vilken de har tillverkats eller efter den stam som knutit dem. Detta gäller även för indiska mattor. Många tillverkare med säte i Orienten har börjat kopiera persiska motiv och därför är persiska mattor tillverkade i Indien vanliga. Kolla upp mattans ursprung oavsett om du är ute efter en persisk eller indisk matta.

Dela med dina vänner