Handknutna mattor

Handknutna mattor har alltid varit populära. De kan vara en underbar prydnad för ditt hem, men handknutna mattor är också en investering, då äkta mattor kan stiga högt i värde under årens lopp. Konsten att knyta mattor utvecklades av nomadfolken på Centralasiens stäpper för många tusen år sedan. Anledningen till varför man började knyta mattor var framförallt för att skydda mot vinterkylan, men också för att dekorera och pryda sina tält. Man använde sig av fårens och getternas päls för att få material till varp, inslag och lugg.

Köp Handknutna mattor online:

Mattor hos Mattconcept
 • Persiska mattor hos MattConcept
 • Massor av mattor till bra priser.
  90 dagars öppet köp.
  Gratis retur.
 • Beställ online:
Mattor hos Trendrum
 • Persiska mattor hos Trendrum
 • I Trendrums sortiment finns mängder med prisvärda, högkvalitativa samt riktigt billiga mattor för alla rum och hem.
 • Beställ online:

För att knyta mattor använde de sig av en enkel slags vävstol som bestod av två träbommar som sattes fast i marken. Mellan dessa spändes varpen. Än idag används denna typ av vävstolar av nomadfolken och fördelen är förstås att det går snabbt och enkelt att flytta vävstolarna till nästa boplats. Den äldsta kända mattan hittades i Sibirien 1947 vid en utgrävning. Den kallas för Pazyrykmattan eller Gorny-Altaimattan och man tror att den är knyten i Armenien eller Persien cirka 400 år före Kristus födelse.

handknutna mattor

Den mest kända mattan är Ardebilmattan som mäter 534 gånger 1152 centimeter. Den är troligtvis knuten i staden Kashan i Persien omkring 1539 år efter Kristus födelse. Mattan beställdes av Shah Tahmasp till Safirmoskén och det tog tre år för fem knytare att färdigställa mattan. Mattan kan idag beskådas på Victoria and Albert Museum i London.

Olika handknutna mattor

Man benämner oftast handknutna mattor efter den plats där den har tillverkats eller efter den folkgrupp som har tillverkat mattan. Man brukar kunna se ganska exakt vart en speciell matta är producerad, eftersom många traditionella motiv och färgsättningar har lokala anknytningar. Kom ihåg att många indiska knytare har på senare tid börjat kopiera framgångsrika persiska stilar.

Material

I handknutna mattor är det vanligast att använda fårull och det kan användas i såväl lugg och varp som inslag. Man kan också använda sig av bomull, framförallt i varp och inslagstrådar, samt av gethår som inte används i luggen, men i varp, inslag och som langettering. I finare och mer exklusiva mattor använder man sig också ibland av silke, både i varp, lugg och inslag. Det material man använder sig av i mattan är betydande för slutresultatet och för hur mattan åldras.

Design och mönster

Man brukar dela in mönstren i tre kategorier:

 • Stiliserade
 • Geometriska och
 • Figurala mönster.

En matta kan bestå av ett eller flera mönster. Man kan ofta avgöra på mönstret och färgvalet varifrån mattan kommer. Det används ofta traditionella mönster och de traditionella mönstren utvecklas och förfinas också med jämna mellanrum.

Stiliserade mönster är mönster som har fina, kurviga linjer. De stiliserade mönstren kan finnas på allt ifrån medaljongmönstrade mattor till övermönstrade mattor. För att skapa de fina linjerna krävs en stor knuttäthet i mattan.

Geometriska mönster är de mönster som skapas med raka linjer. Man känner igen dem på raka vinklar, trianglar, diagonaler och andra geometriska former. Man hittar geometriska mönster på bland annat mattor med medaljongmönster och upprepade, samt övermönstrade motiv. Mattor som är knutna av nomader har ofta enklare geometriska mönster än bymattorna som har mer komplexa mönster.

Figurala mönster är de mönster som porträtterar människor och/eller djur. Ofta baseras mönstren på mytologi och historia.

Dela med dina vänner