Meny Stäng

Persiska mattor

Persiska mattor är mattor som har sitt ursprung i Persien. Många västerlänningar tror att orientaliska mattor är synonymt med persiska mattor, men det stämmer inte. Den persiska mattknytarkulturen har förvisso inspirerat de orientaliska mattknytarna, men det är ändå två skilda slags mattor.

Köp en persisk matta online:

Mattor hos Mattconcept
 • Persiska mattor hos MattConcept
 • Massor av mattor till bra priser.
  90 dagars öppet köp.
  Gratis retur.
 • Beställ online:
Mattor hos Trendrum
 • Persiska mattor hos Trendrum
 • I Trendrums sortiment finns mängder med prisvärda, högkvalitativa samt riktigt billiga mattor för alla rum och hem.
 • Beställ online:

Det forna landet Persien ligger i det land som idag heter Iran. Det är världens överlägset främsta mattknytarkultur. Såväl knytnings- som färgningskonsten går i arv inom familjer och de persiska mattorna kan variera kraftigt i såväl storlek som utseende. För Iran är det olja som står för de största exportinkomsterna, men mattknytning är det som sysselsätter flest iranier.

Det är miljontals iranier som arbetar med knytning av persiska mattor. Mattknytarbranschen är större än man kan tro. Det är inte bara själva knytningen som sysselsätter människor, utan mattknytarbranschen inkluderar allt från:

 • Fåruppfödning
 • Klippning
 • Spinning
 • Färgning
 • Knytning
 • Tvättning
 • Lagning

De persiska mattorna har stor betydelse för landet. Det finns mängder av mattaffärer runt om i städerna, det finns mattvätterier, marknadsstånd och väverier nästan överallt. På landsbygden står det vävstolar utanför huset och kvinnorna knyter ofta mattor medan de tar hand om hus och hem.

Världens äldsta kända matta är den 2 500 år gamla Pazyrykmattan som mäter 180*200 centimeter. Den hittades i en grav i södra Sibirien och finns idag på Eremitaget i S:t Petersburg. Man tror att mattan kommer från Persien. I Stockholms slott finns även Jaktmattan, en mycket berömd matta som man vet är tillverkad i Persien under 1500-talet.

Olika typer av persiska mattor

Det finns massor av olika typer av persiska mattor och alla har ett unikt utseende. Alla persiska mattor får sina namn efter den stad eller by de är knutna i. En Mashadmatta är således knuten i Mashad medan en Moudmatta är knuten i Moud. Mashad och Moud är persiska städer, så både Mashadmattor och Moudmattor är i grund och botten persiska mattor. Det finns över 20 olika provinser som producerar persiska mattor. Mattorna har olika stilar och kvaliteten kan också skifta. Men man anser ändå att de persiska mattorna är de vackraste och mest slitstarka handknutna mattorna i världen.

Persisk matta

Alla persiska mattor är unika eftersom varenda liten knut är handknuten av en människa. Framförallt är det två olika sorters knutar som används till persiska mattor. I den persisktalande delen av Persien så knyts mattorna med Sennehknuten och i den turkisktalande delen av landet använder man sig istället av Ghiordesknuten. Det finns också en speciell knut som kallas just för persisk knut som gör mattorna väldigt fasta och slitstarka. Ullen som används till persiska mattor är glansig och fet och detta gör också att mattorna blir extra slitstarka. En matta där man använder torr ull slits snabbare. På de persiska mattorna är liggen så tät och jämnt knuten som det bara går.

De persiska mattorna är kända över hela världen för den goda kvaliteten och för det fina handarbetet. Priset för en persisk matta är förvisso relativt högt, men mattorna är rena investeringar. Mattorna är värdefulla och håller längre än en livstid bara man sköter om dem på ett bra sätt. Det går att hitta äkta persiska mattor till bra priser bara man letar noga. Framförallt hittar man det bästa priset på nätet och där hittar man också det största utbudet av persiska mattor.

Att välja persisk matta

Persiska mattor är mycket efterfrågade över hela världen och att köpa en sådan matta är en god investering. Därför kan det vara bra att få några tips och råd inför att välja en persisk matta. Eftersom mattorna är så populära så finns det också folk som försöker sälja oäkta mattor och påstår att de är äkta persiska mattor. Därför är det bra att veta vad man bör tänka på inför att köpa en persisk matta.

Äkta persiska mattor kommer alltid från Iran. Om du hittar ”persiska mattor” tillverkade i Indien, Pakistan, Turkiet eller Kina så bör du dra öronen åt dig, för dessa mattor kan vara en imitation av äkta persiska mattor.
Äkta persiska mattor är alltid handgjorda. En stor del av den persiska befolkningen förtjänar sitt levebröd genom att producera de persiska mattorna. De knyter varje matta för hand, men tillverkningsprocessen inkluderar också många fler faser, bland annat färgning, tvättning och spinning av ullen. I en äkta persisk matta är allt detta gjort för hand. I nyare mattor och imitationer används ofta maskiner för att exempelvis spinna ullen.

En äkta persisk matta

Äkta persiska mattor är tillverkade av ull och eventuellt också silke. Man använder sig inte av djurhår eller bomull. Ullen är färgad med naturliga färgämnen från grönsaker eller växter. När det gäller oäkta mattor så använder man sig ofta av bomull som är billigare och enklare att hantera, samt syntetiska färger.

Ju fler knutar, desto bättre kvalitet. Man räknar knutar per kvadratmeter eller knutar per kvadrattum (KPSI). Färre än 150 knutar per kvadrattum betyder en genomsnittlig eller rentav dålig kvalitet. Mellan 150 och 250 knutar per kvadrattum innebär en god kvalitet, medan fler än 250 knutar per kvadrattum innebär en hög kvalitet eller en överlägsen kvalitet.

När du köper persiska mattor bör du tänka på att det finns tre typer av mattor: nomadmattor, bymattor och stadsmattor/ateljémattor. De sistnämnda håller vanligen den högsta kvaliteten.

Vid köp av en persisk matta så bör du be om att få ett verifikationscertifikat. Ett sådant certifikat ger dig en garanti om att du har köpt en äkta persisk matta. Om du vill köpa mattan för investering så är certifikatet extra viktigt och likaså om du någon gång i framtiden vill sälja mattan eftersom en matta med ett verifikationscertifikat är mer värd och genererar ett högre pris än en matta utan certifikat.

Prata med matthandlare

Precis som vid alla andra typer av investeringar så är det alltid bra att ha lite kunskap innan man handlar. Låna gärna böcker på biblioteket. Läs på om persiska mattor på nätet och prata med matthandlare och andra kunniga innan du gör ditt val.

Jämför också priser på likvärdiga mattor på några olika mattbutiker. Oftast är det billigast att handla över nätet, där du ibland kan göra riktiga fynd. Tänk bara på att kolla upp om mattbutiken har några extra avgifter för frakt, expedition eller tull. När du jämför priser ska du jämföra totalpriset. Om det gäller en dyrare matta bör du överväga att handla hos en välrenommerad butik som kan utfärda garantibevis och även kan hjälpa till med skötsel och lagning ifall det krävs längre fram.

Recension:

Persiska mattor
Betygsatt av: Mattor.nu
Betyg: 4.8/5