Orientaliska mattor

Orientaliska mattor är handknutna mattor från områden i Asien från Balkanhalvön till Kina. Mattorna indelas i tre olika kategorier: nomadmattor, bymattor och stadsmattor, beroende på vart de har tillverkats. Nomadmattor kan skilja sig mycket åt mellan olika områden, precis som bymattor och stadsmattor.

Orientaliska mattor tillverkas genom att man hänger upp en varp och därefter knyter rader av knutar i olika färger med inslagstrådar mellan raderna så att det bildas ett mönster. Mönstren kan ritas upp på papper först innan man börjar knyta för att det ska vara lättare att följa mönstret under knytningen.

Köp Orientaliska mattor online:

Mattor hos Mattconcept
  • Persiska mattor hos MattConcept
  • Massor av mattor till bra priser.
    90 dagars öppet köp.
    Gratis retur.
  • Beställ online:
Mattor hos Trendrum
  • Persiska mattor hos Trendrum
  • I Trendrums sortiment finns mängder med prisvärda, högkvalitativa samt riktigt billiga mattor för alla rum och hem.
  • Beställ online:

Orientaliska mattor kallas också för orientmattor och de kan vara värda mycket pengar med åren. Många köper därför orientmattor som en investering. Det finns många saker som påverkar priset, exempelvis kvaliteten på ullen, knuttäthet, mattans skönhet, mönsteråtergivning, infärgningsmetoder, mattans skick och kvalitet samt förstås hur gammal mattan är.

Nomadmattor

På Orientens slätter har det funnits nomader i tusentals år och än idag är det miljoner med nomader som lever på samma sätt som man alltid har gjort i området. Nomaderna började tillverka mattor för att värma och utsmycka sina tält. Strax insåg de att de även kunde sälja mattorna och därefter blev mattknytningen livsviktig för nomadernas överlevnad. Idag är det vissa stammar som fortfarande lever på att sälja mattor medan andra stammar bara säljer de mattor som de själva inte behöver.

Nomadmattorna är goda investeringar för köparna, då mattorna är värda mycket pengar. Mattorna tillverkas genom att nomaderna spänner upp en varpa mellan två träpelare som är nedkilade i marken. Sedan knyter de mattorna tills de fått önskat mönster och önskad storlek på mattan. Denna typ av portabla vävstolar är smidiga när nomaderna flyttar mellan olika boplatser. Mönstren på de orientaliska nomadmattorna varierar från stam till stam och mönstren går ofta i arv mellan generationerna.

Bymattor

Bymattorna är tillverkade i Orientens byar. De persiska familjerna på landsbygden har få möbler, bara de möbler som verkligen behövs. Istället finns orientaliska mattor på såväl golv som väggar. Mattorna spelar därför en stor roll i de persiska hemmen och mattorna kallas för bymattor. Konsten att väva mattor går i arv från familj till familj, från generation till generation.

orientaliska mattor

Mönstren varierar stort, men storleken på en bymatta är sällan större än 200*140 centimeter. Det finns visserligen större exemplar, men då är det ofta flera vävare som väver mattan tillsammans och då sker det vanligen utomhus i byarna. Det är vanligt att kvinnan i en familj sitter vid en vävstol och väver mattor både till sitt eget hushåll, men också för att sälja och på så sätt tjäna pengar till sin familj.

Stadsmattor

Stadsmattor skiljer sig kraftigt från nomadmattor och bymattor. De är vanligtvis större, mer detaljerade och håller även en högre kvalitet. Stadsmattor, eller ateljémattor som de också kallas, vävs inne i Orientens städer i mattateljéer. Ofta vävs mattorna av flera personer samtidigt, något som är mer vanligt ju större mattan är. Vävarna är anställda i mattateljén är de är hårt kontrollerade av ägaren. I mattateljéerna tar de snabbare till sig nya material, nya mönster och nya tillverkningsmetoder. Det finns också ofta anställda designers som utvecklar nya mönster.


Recension:

Orientaliska mattor
Betygsatt av: Mattor.nu
Betyg: 4.3/5

Dela med dina vänner