Turkiska mattor

Turkiska mattor är äkta mattor som har sitt ursprung i Turkiet. Mattknytarkonsten har länge spelat en central roll för det turkiska folket. Faktum är att den äldsta turkiska mattan som har blivit hittat är mer än 800 år gammal. Den återfanns i staden Konya som ligger rakt söder om Ankara. Just Konya var länge centrum för landets mattknytningstradition liksom städerna Istanbul, Ankara och Kayseri.

Tidigare var det en stor del av landets befolkning som levde på att knyta och sälja turkiska mattor. Idag är mattknytningen dock inte lika betydande för landet, utan i huvudsak producerar Turkiet nu bomull. Turismen är också en betydande inkomstkälla för Turkiet. Ändå finns det förstås både familjer och företag som än idag lever på att knyta och sälja mattor. Fortfarande är det regionerna kring Ankara och Konya som är starkast när det gäller mattknytning. Turkiska mattor kallas också för Anatoliska mattor.

Köp en Turkisk matta online:

Mattor hos Mattconcept
  • Persiska mattor hos MattConcept
  • Massor av mattor till bra priser.
    90 dagars öppet köp.
    Gratis retur.
  • Beställ online:
Mattor hos Trendrum
  • Persiska mattor hos Trendrum
  • I Trendrums sortiment finns mängder med prisvärda, högkvalitativa samt riktigt billiga mattor för alla rum och hem.
  • Beställ online:

Mönster och design

Turkiet inspirerades mycket av den grekiska mattknytarkonsten. Turkiska mattor skiljer sig dock från grekiska mattor eftersom de turkiska mattorna är grövre och består av ull, turkisk bomull och silke. Dessutom knyts de alltid med den turkiska Ghiordesknuten. Ghiordesknuten är en dubbelknut, vilket betyder att varje knut i den turkiska mattan förstärks två gånger med de tvärgående knutarna. Detta medför att turkiska mattor har en längre livslängd än andra äkta mattor och de är också mycket mer slitstarka.

Ghiordesknuten kallas också för Turkisk knut, Turkbaff eller Symmetrisk knut och den används idag inte bara i Turkiet, utan också i Kaukasusområdet och i västra Iran av turkiska och kurdiska stammar. Även i en del europeiska mattor använder man sig av denna typ av knut, framförallt till grövre mattor som man vill ha en kraftigare konsistens och en längre livslängd på.

Turkiska mattor, framförallt de som är tillverkade under 1500- och 1600-talen, kan också påminna om persiska mattor, men det finns ändå en stor skillnad eftersom de knyts med två olika knutar. Turkiska mattor skiljer sig från andra äkta mattor eftersom motiven sällan avbildar djur eller människor. Detta eftersom Turkiet är ett muslimskt land och Koranen förbjuder avbildningar av människor och djur. Istället använder man sig av bönefraser och geometriska motiv på sina mattor. De turkiska mattorna är också mycket färgstarka.

De flesta turkiska mattor är handgjorda, men det finns också maskinvävda turkiska mattor. Man kan kontrollera detta genom att vända på mattan och titta på kanten vid fransarna. Ifall mattan är handgjord så hänger kanten oftast fritt med en liten knut, men om mattan är maskinvävd så är kanten istället fastsydd.

Olika slags turkiska mattor

Det finns många olika turkiska mattor att välja bland. De som är mest populära inom försäljning är Jerevan-, Kayseri-, Mekri-, Hereke-, Ghiordes-, Kula-, Oushak-, Yahyali- och Yagcibedirmattor. Varje trakt i landet har sin egen särprägel på mattorna. Man skiljer mattor från olika regioner åt genom att se till vilken färg och utsmyckning mattan har. De allra bästa mattorna är tillverkade i Herekeregionen.

Där kan man hitta turkiska mattor som har flest dubbelknutar och dessa mattor är de mest slitstarka och de mest tåliga mattor man kan hitta. I Herekeregionen knöts mattor till sultanen när han ville ha de allra bästa och finaste mattorna till sitt palats.

Recension:

Turkiska mattor
Betygsatt av: Mattor.nu
Betyg: 4.2/5

Dela med dina vänner