Moderna mattor

Äkta mattor i all ära, men det nyproduceras också många vackra mattor runt om i världen. Moderna mattor kallas de mattor som är mellan 0 och 5 år gamla. Tillverkningen av de handknutna moderna mattorna går till på samma sätt som för tusentals år sedan. En skillnad är dock att man använder moderna färger idag. Man plockar inte längre växter för färgningsprocessen, utan man använder sig av färdiga färger. Själva färgningen går dock till på samma sätt som förr. Man färger garnet, därefter tvättar det, därefter färgar man igen och tvättar. Slutligen upprepar man färgning och tvättning av garnet en sista gång. Att använda sig av moderna färger ger mattor som inte fäller färg när de utsätts för fukt och vatten eller om de tvättas.

Handla moderna mattor online:

Mattor hos Trendrum
  • Mattor hos Trendrum
  • I Trendrums sortiment finns mängder med prisvärda, högkvalitativa samt riktigt billiga mattor för alla rum och hem.
  • Beställ online:
Mattor hos SE Mattor
  • Mattor hos SE Mattor
  • Gör ditt hem vackrare med mattor från kända varumärken. Snabb leverans. 30 dagars öppet köp.
  • Beställ online:

Historik

Utanför Orienten var det tidigare bara förunnat förmögna personer att äga en orientalisk matta. De enklare by- och nomadmattorna stannade på den inhemska marknaden. Det var endast de mer exklusiva mattorna som exporterades till länder utanför Orienten. De klassiska producentländerna var på den tiden Turkiet (främst Anatolien), Persien (främst Iran), Kakkasus, Afghanistan samt de västligaste provinserna i Kina. Först under slutet av 1800-talet ökade efterfrågan på orientaliska mattor i Västerländerna och då inte bara på exklusiva mattor utan även på enklare mattor. Detta ledde till att produktionen ökade, men en bieffekt av detta blev att kvaliteten tyvärr blev skiftande såväl när det gällde mattans utförande som när det gällde mattans material och färgning av ullen.

moderna mattor

Industrialiseringen medförde att man började maskintillverka vissa typer av mattor. Detta gällde exempelvis Wiltonmattor. Men kvaliteten på de maskintillverkade mattorna nådde naturligtvis inte upp till kvaliteten på de handknutna mattorna. De maskintillverkade mattorna har därför inte alls ersatt produktionen av de handknutna mattorna. Visserligen använder man idag ibland maskinspunnet garn vid produktionen av handknutna mattor, men det traditionella hantverket lever kvar och är uppskattat av människor världen över.

Moderna handknutna mattor

Dagens handknutna mattor tillverkas i ett område som sträcker sig från Marocko i väster, över Balkan, Turkiet, Iran, Kakkasus, Afghanistan, Turkmenistan, Pakistan, Indien, Tibet, Nepal och bort till de västligaste delarna av Kina. Persiska mattor är ofta prisvärda, de är billiga i jämförelse med det arbete som ligger bakom tillverkningen av mattorna. Det beror på att persiska mattor vanligen tillverkas i hemmet där kvinnan har mattknytningen som en extra inkomst medan hon sköter om hemmet och barnen. I Pakistan reproduceras ofta äldre mattor för att efterlikna originalen.

Man designar mattan efter antika och äldre traditionella motiv och mattyper. Exempelvis är Ziegler- och Kazakmattor reproduktioner av de gamla persiska Mahal, Serapi, Azari och Ardebilmotiven samt Kazak och Shirvan. Pakistanska mattor antikbehandlas ofta med hjälp av stentvätt, där mattan gnuggas med stenar under tvättningen för att slita bort luggen. Därefter bleker man mattorna i kraftigt solljus.

Indien och Kina

Även i Indien och Kina ser man till att bevara anor och traditioner från den gamla mattillverkningen. Där kan de även idag använda sig av naturliga växtfärger och handspunnen ull, det vill säga samma tillvägagångssätt och material som man använde sig av för många hundra år sedan. Även exklusiva mattor färgas ofta enbart med naturfärger, medan enklare mattor vanligen innehåller enbart syntetfärger eller en blandning av natur- och syntetfärger. I Indien, Nepal och Kina tillverkas också handknutna mattor på traditionellt sätt fast med modern design för att passa bättre in i de modernt inredda hemmen i Västerländerna.

Recension:

Moderna mattor
Betygsatt av: Mattor.nu
Betyg: 4.4/5

Dela med dina vänner