Fördelar med handvävda mattor

Fördelar med handvävda mattor

november 16, 2021 Av av admin

Handvävda mattor har funnits i flera hundratals år. Dessa mattor blir unikt skapade och alla får ett eget utseende. Handvävda mattor blir väldigt vackra och de skapas med material av hög kvalité. Det går att göra handvävda mattor av det flesta material och de kan skapas i olika stilar och utföranden. Tack vare den skräddarsydda och omsorgsfulla handvävningen finns det ingen matta som blir den andra lik. Varje matta har unika detaljer som inte går att jämföra med andra mattor. Genom att köpa en handvävd matta till sitt hem kan det lyfta hemmets intryck, handvävda mattor ses ofta som ett konstverk. Det är vanligast att använda sig utav ull i tillverkandet av dess handvävda mattor då det är ett väldigt slitstarkt material, ullen har även en naturlig fet yta som gör så att smuts och vätskor är enkla att tvätta bort.

Mattor i ull och jute

När man tillverkar dessa mattor så används traditionella vävstolar. Beronde på vilken typ av matta som ska skapas så kan processen se ganska olika ut, är det flera ullmattor i samma färg som ska handvävas så kanske det kan skilja lite i storlek och form. Är det till exempel mattor i olika färger som tillverkas så kan detaljer bli mer synligare och därmed ge ett mer unikt uttryck. Vävda ullmattor och mattor i jute är extremt hållbara, de håller sig i fint skick i flera år om man sköter dem rätt. Det finns även slätvävda mattor som är bättre anpassad för till exempel matplatser. De vanligaste handvävda mattorna är röllakan mattor som är tillverkade av bomull och ull. Det är också vanligt med handvävda trasmattor.

Mattor i ull och jute

Röllakan

Röllakan är gjorda för att kunna vända på, den ska kunna vara på rät och avigsidan. De är gjorda av olika kvaliteter, allt från finare material till lite mer basic. I Sverige är de finare röllakan mattorna vävd med lin och de lite billigare typerna är vävda i bomull. Bomullsmattorna blir oftare lite mer sträv och kort i jämfört med ullmattorna. Det går dock att få tag på röllakan mattor tillverkat i fint ull som är importerat från Indien. När det kommer till mönstret på röllakan mattor så är det väldigt populärt med den klassiska hemslöjdsstilen. De är tidlösa och går aldrig riktigt ur mode. Det blir dock mer och mer populärt att tillverka handvävda mattor för att passa trender, då det är eftertraktat på marknaden. Det finns även mattillverkare som erbjuder tjänster där det även går att få en handvävd matta specialbeställd utefter smak och tycke.

Trasmattor

Trasmattor är även en traditionell matta i många svenskars hushåll. Dessa mattor skapades från en början av gamla trasor. Det går att göra trasmattor väldigt unika tack vare gamla rester från till exempel klänningar eller gardiner som tillhör familjen. Trasmattor tillverkas för fullt och handvävs oftast i olika färger. Produktionen är stor i Norden men även i Kina och Indien är tillverkningen stor.
Det finns otroligt många handvävda mattor att välja mellan på marknaden idag. Beronde på vilket intryck man vill ge sitt hem så går det att hitta mattor som kommer ge inredningen en boost! Oavsett om man vill ha det enkla traditionella utseendet, eller ett mer färgglatt poppigt utseende, så finns det mattor för alla smaker. Det finns många olika leverantörer på nätet där man kan hitta mattan eller mattorna som man är ute efter.

Dela med dina vänner