Mattor till barnrum

Mattor till barnrum

november 21, 2021 Av av admin

Har du barn har de troligtvis ett barnrum där de både leker och sover. Då är det mysigt att ha en skön och trevlig matta. Det finns fina mattor med alla möjliga motiv, allt från pedagogiska med exempelvis bokstäver, en karta, en hage med mera. Då blir det mer än bara en matta, barnet kan då samtidigt lära sig något samtidigt som de leker. Vill du hellre ha en enfärgad matta eller en mönstrad som passar in i barnrummets inredning, kan du välja en sådan.

Så väljer du en matta till barnrummet

Det gäller att välja en matta som både är slitstark och hållbar. Ullmattor och bomullsmattor är förslag på sådana mattor. Du kan även välja lekmattor av syntetmaterial, dessa brukar ha en gummerad undersida som gör att mattan ligger kvar på golvet när barnet leker. Viktigt att tänka på är även att välja en matta som är lätt att sköta, den ska helst gå att tvätta i maskin och vara lätt att dammsuga. Välj helst inte en ljus matta, där fläckar och smuts syns tydligt.

Välj rätt storlek och färg

Det första du bör tänka på när du ska köpa en matta till barnrummet är storleken. Det gör du lättast genom att mäta det område där mattan ska ligga, när du gjort det är det dags att välja form. I ett barnrum passar en avlång matta bäst, men även en rund matta fungerar bra. Efter det ska mönster och färg väljas.

Varma och kalla färger

Färger brukar delas in i varma och kalla, där de varma färgerna är röd och gul. Den röda färgen ger energi och passar bra i ett lekrum, men mindre bra i ett rum där barnet ska sova. Den gula färgen ger rummet en känsla av sol och passar både i ett lek- och sovrum. De kalla färgerna är blått, grönt och grått. Blått sägs minska ilska och ångest, därför passar färgen bra i ett lekrum. Grönt skapar positiva känslor och passar både i ett lek- och sovrum. Även den neutrala färgen grå passar bra i ett barnrum.

Sök på nätet

Ett tips är att gå in på nätet och sök efter barnmattor, där finns det massor av mattor att välja mellan. Där kan du jämföra priser, hur mattorna ska skötas, modeller och färger. Att titta på nätet är också väldigt smidigt, du kan sitta hemma i lugn och ro, och ta en fika medan du jämför. Om ditt barn är tillräckligt stor för att vara med, låt det vara med och välja. När du och ditt barn hittat en trevlig och lättskött matta är det bara att beställa, gå till kassan, betala, sedan får du mattan hemskickad till dörren på bara några dagar.

Dela med dina vänner