Måla om hemma – Så ska du tänka

Måla om hemma – Så ska du tänka

oktober 25, 2022 Av av admin

Det finns få saker som kan skapa så stor förändring i din bostad som färg kan göra. Med hjälp av högkvalitativ och miljövänlig målarfärg kan du snabbt förändra hela intrycket i ditt hem. Beroende på vilken nyans du väljer kan du dessutom förändra känslan, t.ex. göra sovrummet mer ombonat eller skapa ett vardagsrum som är mer feng shui.

Väljer du att anlita en professionell hantverkare behöver du själv inte fundera på speciellt mycket. Det enda du bör se till att ha koll på är vilken typ av nyans du vill ha i de olika rummen. Ska du däremot göra arbetet själv finns det betydligt fler saker som är bra att ha i åtanke för att garantera ett resultat som du kan vara nöjd över. Här nedan hittar du några av de bästa tipsen och råden för ommålning i din privata bostad.

Investera i rätt utrustning

Med rätt utrustning kommer din målning inte bara att gå mycket enklare, utan resultatet kommer också bli mycket snyggare och se mer professionellt ut. Här bör du satsa på penslar i olika bredd och storlekar, men också en riktigt bra roller. Ska du måla större ytor är det bättre att satsa på en roller med ett långt handtag, så att du enkelt kan stå på golvet och ändå nå från tak till golv utan att använda pall eller stege. Det är också rekommenderat att välja ett riktigt stort tråg så att rollern kan dränkas ordentligt i färg. Hos Klint hittar du all färg och målarverktyg som du behöver för att komma igång.

Börja måla åt rätt håll

Börja åt rätt håll

Har du ingen tidigare kunskap av att måla om hemma är det lätt att bara börja någonstans mitt på väggen, men ska du måla både tak och väggar kan detta tillvägagångssätt innebära en hel del problem. Ska du måla både tak och väggar ska du alltid börja med att måla taket först, därefter kan du gå över till att måla väggarna och därefter avslutar du med snickerier. Använd gärna en förankringsgrund för att få optimalt färgfäste. Detta är något som du med fördel kan använda på både tak och väggar, men som inte är fullt lika viktigt på snickerier. Snickerier ska dock alltid vara hela och rena innan du börjar måla.

Välj en högkvalitativ färg

Ju mer högkvalitativ färg du väljer, desto bättre blir också resultatet. Det innebär inte att du måste välja den dyraste färgen på marknaden, men målarfärg kan komma i olika kvalitet och olika täckningsgrad. Vill du ha en snabb och effektiv täckning redan från start bör du välja en tjockare färg. Kom ihåg att färger också har olika torktid. Vissa färger torkar riktigt snabbt så att du kan applicera ett extra lager. Andra har en mycket lång torkningstid, vilket kan innebära en hel del väntan.

Dela med dina vänner