Storlek på rumsmattan – har det någon betydelse?

mars 30, 2020 Av av admin

Det finns ju inga lagar på hur stora mattor man ska ha i sitt vardagsrum. Det är upp till dig själv och din familj att bestämma. Men för att rummet ska omringas på ett tilltalande sätt, så har mattans storlek en stor betydelse.

Stor soffgrupp

Har du en stor soffgrupp och en stort soffbord, ser det inte så snyggt ut med många små mattor som ligger lite varstans. Då är en stor matta att föredra, den bör vara lika lång som soffan och soffbordet ska också få plats på mattan. Vad du ska ha för modell och färg beror mycket på soffans färg och material. En soffa med dyrt, tjockt material bör ha en ryamatta eller så bör den vara tung. Är soffan enfärgad kan du ha mönster på mattan och kanske hittar du gardiner som antingen passar in på mattan eller på soffan. Mörka eller ljusa färger väljer du själv, men blanda inte gärna ihop olika mönster och tygslag. Ett ombonat rum kan göra väldigt stor skillnad och mattan har en central roll i det hela.

Små soffgrupper eller flera fåtöljer

Om ditt rum har en sådan möblering där du kanske har flera fåtöljer än soffor och ett stort vardagsrum, där du placerar ut fåtöljerna som grupper, då kan runda mattor vara snygga. Är dina fåtöljer enfärgade kan du gärna välja en matta med ett brokigt mönster. Har du sedan flera grupper, använd gärna en likadan matta men med andra färger. Se bara till att du får ihop det snyggt med kuddar och gardiner. Ha även växter som passar in i rummet och dess nya stil. Då blir ditt vardagsrum som ett helt nytt boende. Det hänger alltså mycket på mattan så var inte för snabb innan du bestämmer dig. Titta gärna i heminredningsmagasin eller på nätet i lugn och ro innan du bestämmer dig.

Dela med dina vänner